Każdy z nas co jakiś czas ma ochotę na jakieś mało zdrowe jedzenie. Często dalekie wyjazdy z pracy lub spędzanie czasu poza domem sprawia, że nie mamy czasu na zjedzenie obiadu w domu. Spotkanie ze znajomymi czy wspólne wypady na miasto często kojarzą nam się z dobrym jedzeniem. Pizza, która pochodzi z Włoch, obecnie stała się najpopularniejszym jedzeniem. Pizza jest popularna nie tylko w Polsce, ale również w innych zakątkach świata. Ciasto na pizze przygotowuje się ze znanej sprawdzonej receptury lub się eksperymentuje.
Pizza niektórym z nas kojarzy się z daniem bardzo niezdrowym
Po części tak faktycznie jest. Często restauracje czy inne lokale zajmujące się robieniem pizzy, robią ją nieodpowiednio. Może i pizza jest smaczna, ale umiejętność doboru składników i jej przyrządzenia jest bardzo ważna. Restauracje, które zajmują się robieniem i wypiekaniem pizzy, zazwyczaj można spotkać co krok. W większych miastach jest ich bardzo dużo, dlatego wybierając miejsce, w które chcemy się udać na zjedzenie pizzy, warto, jest się zasugerować nie tylko cenami, ale też opiniami innych. Dobrze upieczona i przyrządzona pizza jest smaczna. Jednak nie wszystkie restauracje robią zdrową i smaczną pizzę.
Zdrowa pizza nie znaczy, że ma być bez sera i innych dodatków. Jednak niektóre placówki dalej przyrządzają pizzę tak, że tworzą z niej bombę kaloryczną. Tłuste dodatki oraz bardzo grube ciasto są powodem, przez którego wartość kaloryczna pizzy ogromnie wzrasta. Jednak dobrą alternatywą do pizzy z restauracji, jest zrobienie swojej. Jednak aby nasza pizza była smaczna, należy zdobyć niezbędną wiedzę na jej temat. Jedną z ważniejszych rzeczy, którą trzeba wiedzieć podczas robienia pizzy, jest jej czas pieczenia.
Większość ludzi robiąc pizze, zadaje sobie pytanie: Ile piec pizze? Pieczenie pizzy nie jest zbyt trudne, ale żeby ciasto było dobre, należy mieć wiedzę na temat jej pieczenia. W piecach przeważnie temperatura pieczenia pizzy wynosi od 300 do 500 stopni Celsjusza. Jest to bardzo dużo, ale nie oznacza to, że nie możemy jej upiec w swoim piekarniku. Jeżeli chcemy, żeby pizza była dobra, musimy starać się piec ją w jak najwyższej temperaturze. W domowych piekarnikach najlepiej jest ustawić temperaturę od 200 stopni do nawet 250 stopni Celsjusza. Trzeba pamiętać, aby pizzę wkładać już do nagrzanego wcześniej przez nas piekarnika.
Pizzę pieczemy 5 minut, ponieważ w ten sposób ciasto powinno być idealne, a o jej spalenie nie musimy się martwić. Wiadomo, jeżeli pizza jest zbyt surowa, to spokojnie możemy wstawić ją jeszcze na kilka minut. Ludzie, którzy zaczynają po raz pierwszy w swoim życiu robić pizzę, zazwyczaj popełniają błąd i pieką ją przez długi czas oraz pieką ją od góry. Pizzę najlepiej jest upiec w temperaturze jak najwyższej oraz z funkcją termoobiegu od dołu.
Piekąc naszą pizzę od dołu, możemy być spokojni o nasze składniki, a ciasto powinno być wyrośnięte, dobrze upieczone oraz chrupiące. Ważne jest, aby pamiętać, że składniki do pizzy możemy dobierać sami wedle uznania. Nie wszyscy lubią przecież pizze z ananasem czy tłustym boczkiem. Jeżeli chodzi o ciasto, jest ono bardzo łatwe do wykonania. Zaledwie potrzebujemy kilku składników, na przykład: cukier, mąkę, wodę, odrobinę oliwy oraz drożdże z solą. Kiedy nasze ciasto wyrośnie, wystarczy uformować je na cienki placek.
Jeżeli ktoś woli pizze na grubym cieście, to wystarczy mniej rozwałkować. Podsumowując, pizza nie wymaga specjalnej wiedzy na temat jej pieczenia. Do wykonania pizzy nie potrzebujemy również jakichś niesamowitych umiejętności, ponieważ jest ona niesamowicie prosta do wykonania. Do zrobienia smacznej pizzy wystarczy nam przepis na ciasto. Jeżeli zrobimy dobre ciasto, to wybór składników zależy od nas samych.
Dobrze dobrane składniki sprawią, że pizza nie będzie się różniła od tej z restauracji. Jeżeli ktoś jest na diecie, to domowa pizza również jest dobrym rozwiązaniem. Zamiast pszennej mąki można zastosować na przykład orkiszową, a do pizzy dodać warzywa i mniejszą ilość tuczącego sera.