Niektóre rośliny ozdobne są nie tylko piękne, ale mają też właściwości prozdrowotne, dlatego warto mieć je w swoim otoczeniu i korzystać z nich. Nasturcja jadalna to właśnie jedna z takich roślin. Pięknie wygląda na rabatach, a poza tym, jak sama nazwa wskazuje, ma jadalne kwiaty oraz nasiona. Są interesujące w smaku i pięknie prezentują się w sałatkach. Nasturcja właściwości to temat, który interesuje sporo osób, dlatego poniżej więcej na ten temat.
Nasturcja właściwości
Nasturcja ma piękne kwiaty w kolorze żółtym, pomarańczowym czy czerwonym, które pachną w charakterystyczny sposób i zdobią rabaty aż do późnej jesieni, praktycznie do pierwszych przymrozków. Kwiaty nasturcji są dosyć wyraziste w smaku, a poza tym zwyczajnie ładnie wyglądają, dlatego bywają używane do zdobienia sałatek, tortów i ciast. Z nasion można przygotować dodatek do sałatek. Wystarczy je zamarynować i wykorzystywać właśnie do doprawiania dań na zimno. Poza walorami smakowymi warto znać inne właściwości prozdrowotne nasturcji .
Nasturcja – na co pomaga?
Nasturcja jadalna ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga między innymi osobom, które mają świeże rany – działa antyseptycznie, osusza rany i przeciwdziała pojawianiu się stanu zapalnego po uszkodzeniu skóry. Jest uważana za roślinę, która zapobiega rozprzestrzenianiu się stanów zapalnych, można zatem przykładać świeżo roztłuczone liście nasturcji, aby substancje aktywne działały pozytywnie na skórę. W danych czasach, między innymi w kulturze Inków, nasturcja jadalna była używana do zwalczania infekcji takich jak szkorbut czy przeziębienie, ponieważ zawiera naprawdę sporo naturalnie występującej witaminy C. Warto wiedzieć też o tym, że obecnie nasturcja uważana jest za jeden z najsilniej działających naturalnych antybiotyków. Wymieniania jest jako ważne źródło obok między innymi czosnku. Pomaga w zwalczaniu wirusów i bakterii, wspiera osoby często chorujące na rożnego rodzaju schorzenia górnych dróg oddechowych. Zdecydowanie nasturcja jest godna większej uwagi.