Snikers – słodkie ciasto z orzechami, miodem i masą kajmakową

Ciasto snikers jest ciastem przekładanym, w którym osobno pieczemy każdą z warstw, aby później wypełnić przestrzeń pomiędzy nimi smacznym nadzieniem i orzechową polewą na wierzchu. Snikersa polecam dla łasuchów, którzy preferują bardzo słodkie ciasta i uwielbiają orzechy. Składniki: Na ciasto (blacha 25×35 cm):

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2,5 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Na warstwę orzechową:

  • ok. 200g posiekanych orzechów (włoskie, ziemne – w zależności od preferencji)
  • 90g margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu

Na pozostałe warstwy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (do tego 1l mleka, 2 łyżki cukru)
  • 1 puszka masy kajmakowej (którą można wykonać samodzielnie, gotując skondensowane mleko przez 3 godziny)

Wykonanie:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie "polewy" orzechowej (nie będzie to płynna masa, a tylko trochę sklejone orzechy w słodkiej otoczce). W tym celu w garnuszku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Kiedy oba składniki się rozpuszczą dodajmy posiekane orzechy. Gotujemy chwilę do połączenia się składników. Odstawiamy do ostudzenia.

  2. Na stolnicy wysypujemy mąkę, sodę, cukier, cukier waniliowy, dodajemy jajka, żółtka, pokrojone masło, mleko, miód i ugniatamy ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 3 równe części ważąc na wadze kuchennej (każda powinna mieć ok 13 g). Wykładamy formę papierem do pieczenia i po kolei każdą z trzech części rozwałkowujemy na stolnicy na prostokąt (ciasto może się kleić, drzeć, ale nie należy się tym przejmować – rozwałkowane ciasto nawet jeśli się pokruszyło i jest w kawałkach, możemy rozprowadzić równomiernie ręką po wyłożonej papierem do pieczenia blasze albo użyć małego wałka).

  3. Dwa blaty wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 12 minut, na trzeci blat nakładamy ostudzoną "polewę" orzechową i pieczemy ok. 15 minut. Aby wyjąć blaty z formy musimy poczekać do ich wystudzenia, ponieważ gorące blaty mogą się złamać).

  4. Przygotowujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu.

  5. Pierwszy upieczony blat pozostawiamy na blasze (będzie to nasz spód) i rozprowadzamy na nim budyń. Ostudzony drugi blat ostrożnie wyjmujemy z formy i przykrywamy nim warstwę budyniową. Na wierzchu drugiego blatu rozprowadzamy masę kajmakową, którą przykrywamy trzecim blatem z warstwą orzechową na wierzchu. Całość odstawiamy do lodówki.

Smacznego 🙂

8 Comments

  • Edyta Mój kawałek podłogi Październik 9, 2016 at 5:06 pm

    Wygląda bardzo apetycznie! 🙂

    Reply
  • waznapisze.pl Wrzesień 28, 2016 at 8:46 pm

    Jedno z moich ulubionych ciast <3 Mniam!

    Reply
  • sandicious Wrzesień 26, 2016 at 6:36 pm

    ojeju uwielbiam!!!

    Reply
  • DaisyLine Wrzesień 25, 2016 at 5:01 pm

    Wygląda przepysznie i z pewnością tak smakuje!

    Reply
  • Gingerhead Wrzesień 21, 2016 at 8:56 pm

    Wygląda przepysznie 🙂 Muszę spróbować zrobić.
    Gingerheadlife.blogspot.com

    Reply
  • Gosia Wrzesień 21, 2016 at 10:41 am

    Czy do budyniu dodajesz coś jeszcze? Np. masło?
    Pozdrawiam Gosia

    Reply
    • admin Wrzesień 22, 2016 at 3:49 pm

      Warto dodać pół kostki masła w przypadku, kiedy budyń nie chce stężeć.

      Reply
  • Megly Wrzesień 20, 2016 at 12:00 pm

    Po raz pierwszy poznałam ciasto Snickers za sprawą mojej cioci, która fenomenalnie piecze. Oczywiście z miejsca bez reszty się zakochałam w tym fenomenalnym smaku. Śmiem nawet twierdzić, że to ciasto jest lepsze niż baton Snickers 😉
    Pięknie sfotografowane, nic tylko jeść 🙂
    Pozdrowionka serdeczne! 🙂

    Reply

Leave a Comment