Sernik na zimno z brzoskwiniami (przepis)

Poniżej przepis na sernik bez pieczenia, który przygotowywałam już parę razy. Spód ciasta zrobiony jest z pokruszonych herbatników, warstwa serowa z serka homogenizowanego, a pod galaretką na powierzchni kryją się brzoskwinie. Oczywiście można zastąpić brzoskwinie innymi owocami i smakowo dobrać do nich galaretkę. Trzeba jednak pamiętać, że ze świeżym ananasem, kiwi, papają i mango galaretka nie stężeje.

Zostawiam Was z przepisem, dzięki któremu przygotujecie ciasto na wiele okazji 🙂

Składniki:

  • 300 g herbatników maślanych

  • 100 g masła

  • kilka łyżek mleka

  • 2 opakowania galaretki owocowej

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • 800 g serka homogenizowanego

  • 150 g cukru pudru

  • puszka brzoskwiń

Wykonanie:

  • Pokruszone herbatniki zmiksuj z miękkim masłem i według uznania dodaj kilka łyżek mleka, jeśli masa jest zbyt sucha. Wyłóż tą masą dno tortownicy i odstaw do lodówki.

  • Jedno opakowanie galaretki i żelatynę rozpuść dokładnie mieszając w jednej szklance gorącej wody. Połącz serek homogenizowany z cukrem i porcjami dodawaj mieszaniny z galaretki i żelatyny stale mieszając.

  • Wylej 1/3 masy do tortownicy i wstaw do lodówki na 20 minut.

  • Gdy pierwsza warstwa zastygnie wlej pozostałą masę do tortownicy i pozostaw ją w lodówce 2 godziny.

  • Przygotuj owoce i rozpuść galaretkę według instrukcji na opakowaniu.

  • Kiedy masa serowa zastygnie, wyjmij tortownicę z lodówki i ułóż owoce na wierzchniej warstwie, a później zalej lekko tężejącą galaretką. 

  • Wstaw całość na 2 godziny do lodówki.

Smacznego! 

Jeśli od przepisów wolisz porcję mody, zapraszam Cię po inne artykuły.

2 Comments

  • Marzena Listopad 21, 2016 at 9:35 pm

    Uwielbiam przepisy bez pieczenia. Są szybkie, łatwe i jak się okazuje później – pyszne. Wypróuję!

    Reply
  • Katarzyna Wojtyńska-Stahl Listopad 21, 2016 at 5:44 pm

    Pyszności… Lubię na zimno i pieczony 🙂

    Reply

Leave a Comment