Runo leśne czyli szpinakowy tort

Ciasta z warzyw są niebywale dobre. Szpinak jest na tyle neutralny w smaku, że można zrobić z niego potrawę na obiad, jak i smakowity deser. Podobnie jest z marchewką. Słodki smak, który jej zawdzięczamy sprawia, że nadaje się ona jako składnik ciasta. O cieście marchewkowym jednak kiedy indziej. Póki co, zamieszczam przepis na szpinakowy tort, zwany runem leśnym. To wszytko za sprawą jego koloru i struktury przypominającej mech oraz owoców granatu, które sprawiają wrażenie jakby leśne owoce ukryte były w runie.

Składniki:

– 450 g mrożonego, drobnego szpinaku (nie w liściach)

– 1 i 1/3 szklanki cukru

– 3 jajka

– 1 i 1/3 szkl. oleju

– 2 szklanki mąki krupczatki

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

– 300 ml śmietany 30%

– 2 śmietany fix

– cukier waniliowy

– owoce granatu do ozdoby (mogą być też maliny, poziomki, jeżyny czy jagody)

Sposób przygotowania:

1) Rozmrożony szpinak odsączamy z wody.

2) Miksujemy jajka z cukrem i wlewamy powoli olej wciąż mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy, dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.

3) Masę wlewamy do okrągłej formy i pieczemy około godziny w 180 stopniach Celsjusza.

4) Po wystudzeniu ciasta obcinamy jego wierzch nożem i ten wierzch kruszymy, rozdrabniamy na osobnym talerzu. 

5) Ubijamy śmietanę, pod koniec dodając śmietany fix z cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru. 

6) Ubitą śmietanę wykładamy na spód ciasta i posypujemy równomiernie pokruszonym uprzednio ciastem. Na wierzch kładziemy lekko dociskając owoce granatu. 

lesny-mech-tort-ze-szpinakiem

Szukasz nie przepisu, a modowej porady?

12 Comments

  • Justyna Listopad 15, 2016 at 9:13 pm

    Uwielbiam to ciasto, jadłam go już kilka razy w kawiarni i nareszcie trafiłam na przepis. Dziękuję:-)

    Reply
  • Nikaa Październik 15, 2016 at 10:56 pm

    Chyba zniknal mi gdzies moj komentarz, w kazdym razie zaintrygowalo mnie takie ciasto i chetnie sprobuje

    Reply
  • Nika Październik 15, 2016 at 10:54 pm

    Pierwszy raz slysze o ciescie szpinakowym. brzmi niesamowicie. chociaz iedys ciasto marchewkowe tez wydawalo mi sie dziwne 🙂 

    Reply
  • zuzanna | z widokiem na stół Październik 14, 2016 at 11:11 pm

    wielokrotnie widziałam już ten tort, kilka razy jadłam, ale jakoś nei moge się przekonać, aby go zrobić. choć wypieki z warzyw bardzo lubię. u mnie przebojem są muffiny i ciasto z cukinii. pozdrawiam! 

    Reply
    • admin Październik 15, 2016 at 9:33 pm

      Ciasto z cukini! Tego jeszcze nie próbowałam 🙂

      Pozdrawiam serdecznie!

      Reply
  • Ania Październik 14, 2016 at 5:38 pm

    Jak do tej pory nie lubie szpinaku. Postaram sie przekonac do niego dzieki Twojemu przepisowi.

    Reply
  • Ania Październik 14, 2016 at 5:37 pm

    Jak do tej pory nie lubie szpinaku. Wiem, ze jest zdrowy dlatego sprobuje jeszcze raz i zrobie wg Twojego przepisu ciasto

    Reply
    • admin Październik 14, 2016 at 10:15 pm

      Wiele osób, które nie lubią szpinaku, po zjedzeniu tego ciasta powątpiewały, czy to naprawdę szpinak! Także polecam dla osób nieprzekonanych do tych "zielonych liści" 🙂

      Pozdrawiam Aniu! 

      Reply
  • Babownia Październik 14, 2016 at 10:45 am

    O! Lubię takie eksperymenty i prawdę mówiąc bardzo mnie zachęciłaś do tego placucha 🙂 Tylko nie lubię smaku mrożonego szpinaku. Gdyby tak ten w listkach do blendera wrzucic i zmiksować to może by się nadał? Jak myślisz? Pozdrawiam!

    Reply
    • admin Październik 14, 2016 at 10:09 pm

      Myślę, że nie ma problemu, świeży szpinak też można wykorzystać po zmiksowaniu i uprzednim usunięciu łodyżek 🙂

      Pozdrawiam serdecznie! 

      Reply
  • Edyta Mój kawałek podłogi Październik 14, 2016 at 4:30 am

    Wiesz, że nigdy nie jadłam jeszcze tego ciasta? Muszę w końcu spróbować! 🙂 Wygląda bardzo zachęcająco!

    Reply
    • admin Październik 14, 2016 at 10:12 pm

      Polecam, wygląda i smakuje znakomicie! Pierwszy raz jadłam go w maju, na rodzinnej uroczystości i bardzo polubiłam smak tego ciasta 🙂

      Reply

Leave a Comment